flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Понад 15 000 кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів та екстремальні умови роботи – суддя ККС ВС Наталія Антонюк

17 червня 2022, 16:52

Суддя, секретар Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Антонюк озвучила реалії сьогодення та виклики для українських судів під час науково-практичного вебінару щодо кваліфікації порушення законів і звичаїв війни та суміжних загальнокримінальних порушень.

«Сьогодні ми обговорюємо серйозну й дуже важливу проблематику.  Ніхто з нас не думав, що, на жаль, саме розд. ХХ Кримінального кодексу України "Кримінальні провадження проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку" доведеться так детально вивчати, уточнювати, а науковці розроблятимуть та вдосконалюватимуть підходи, які існували. Але життя вносить свої корективи, і мусимо констатувати, що міжнародне гуманітарне право не спрацювало, агресора не вдалося зупинити. Відповідно, бачимо страшну картину злочинів в Україні і маємо вести мову про те, що особи, які вчинили воєнні злочини, мають бути притягнені до кримінальної відповідальності», – зазначила вона.

За словами судді, зараз виникає дуже багато питань не тільки щодо воєнних злочинів, а й стосовно тематики злочинів проти основ національної безпеки. Наразі правових позицій Верховного Суду у справах щодо воєнних злочинів немає. Є відповідні судові рішення, які стосувалися ситуації, що мала місце з 2014 року, коли осіб притягували до відповідальності за злочини, пов’язані з подіями на тимчасово окупованих територіях.

Станом на сьогодні Велика Палата ВС розглядає провадження, яке стосується ст. 437 КК України «Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни», і власне із цього питання найближчим часом буде сформульована позиція ВС.

Крім того, Наталія Антонюк детально проаналізувала ст. 438 КК України «Порушення законів та звичаїв війни» у контексті жорстокого поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом тощо.

На переконання судді, саме на кримінальних справах, порушених за статтями 437 і 438 КК України, буде зосереджено розгляд національними судами.

«Це величезне надходження справ все ж ляже на плечі національних судів. Нині ми маємо понад 15 тис. кримінальних проваджень, не включаючи Маріуполь й інші окуповані території. Також слід враховувати кадровий голод у судах і екстремальні умови роботи. Тож розгляд такої кількості кримінальних проваджень – це нелегке завдання для судової системи України», – наголосила Наталія Антонюк.