flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про податкові та митні спори в умовах збройної агресії розповів суддя КАС ВС Ігор Олендер

27 травня 2022, 17:50

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Ігор Олендер 12 травня 2022 року прочитав лекцію в межах Всеукраїнського онлайн-семінару для суддів окружних та апеляційних адміністративних судів «Україна в умовах воєнного стану. Зміни до податкового та митного законодавства. Практика Верховного Суду», організованого Національною школою суддів України.

Ігор Олендер звернув увагу на практику Верховного Суду щодо розгляду податкових та митних справ у правовому режимі антитерористичної операції, а також операції Об’єднаних сил.

Аналізуючи практику щодо режиму антитерористичної операції, доповідач зауважив про рішення Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 30 березня 2018 року в зразковій справі № 812/292/18, яка стосується відповідальності та виконання обов’язку щодо сплати єдиного соціального внеску. Правовий висновок у цій справі полягає в тому, що перебування платників єдиного внеску на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території населених пунктів, де проводилася антитерористична операція, є підставою для зупинення застосування заходів впливу та стягнень до таких платників.

Розповів суддя також про постанову ВС від 2 жовтня 2018 року у справі № 805/2130/17-а щодо порушення резидентами строків здійснення розрахунків в іноземній валюті. У цій постанові суд сформував правовий висновок, що невиконання зобов’язання особою може бути підтверджене обставинами непереборної сили, що звільняє таку особу від відповідальності. Передбачене застосування відповідальності за порушення термінів розрахунків у іноземній валюті до резидентів, які порушили терміни розрахунків, крім суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність на території проведення антитерористичної операції на період її проведення.

Звернув увагу Ігор Олендер і на постанову ВС від 14 листопада 2018 року у справі № 805/365/17-а стосовно зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування. Суд дійшов висновку, що неодноразове намагання платника податків, який здійснив перереєстрацію з неконтрольованої території до контрольованої території України, що належить до території проведення антитерористичної операції, здійснити реєстрацію податкових накладних та/або розрахунків коригувань у межах установлених граничних строків, а потім безпідставне їх неприйняття контролюючим органом свідчить про відсутність протиправної бездіяльності платника податків і виключає склад податкового правопорушення.

Розглядаючи постанову ВС від 24 січня 2019 року у справі № 805/221/16-а щодо анулювання платника ПДВ, суддя зазначив, що правовий висновок у ній полягає в тому, що при неподанні платником податкової звітності з податку на додану вартість, що зумовлене настанням обставин непереборної сили та підтверджується відповідним сертифікатом Торгово-промислової палати України і згідно зі ст. 10 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» є підставою для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежного виконання) зобов’язань, застосування до особи передбачених підпунктом «г» п. 184.1 ст. 184 ПК України негативних наслідків у вигляді анулювання реєстрації платником податку на додану вартість є необґрунтованим.

Доповідач ознайомив слухачів і з правовою позицією, викладеною в постанові ВС від 5 червня 2018 року у справі № 805/4569/16-а, щодо адміністрування земельного податку й орендної плати. Суд дійшов висновку, що платники земельного податку, які здійснювали діяльність на території проведення антитерористичної операції, звільняються від своїх обов’язків, зокрема щодо сплати орендної плати за землю державної або комунальної власності з 14 квітня 2014 року до 8 червня 2016 року. Закон України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» є спеціальним законом у спірних правовідносинах, а тому його застосування не ставиться в залежність від внесення відповідних змін до ПК України.

Ігор Олендер звернув увагу також на постанову ВС від 6 лютого 2018 року у справі № 812/275/17 стосовно подання податкової звітності. Правовий висновок у цій справі полягає в тому, що положення Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» не встановлюють податкової пільги, яка поширюється на платника податків. Сертифікат Торгово-промислової палати України про настання обставин непереборної сили є належним доказом на підставі ст. 10 цього Закону для звільнення платника податків від відповідальності, передбаченої абз. 2 п. 120.1 ст. 120 ПК України, за неналежне виконання зобов’язань щодо своєчасної подачі вказаного розрахунку за користування надрами.

Крім того, доповідач розповів про постанову ВС від 29 травня 2020 року у справі № 2а-17269/08/0570 щодо доказування. Він зауважив, що колегія суддів врахувала доводи позивача про неможливість виконання ухвал суду, зокрема, у зв’язку з тимчасово відсутнім доступом до приміщення адміністративної будівлі податкового органу з огляду на проведення на території м. Донецька операції Об’єднаних сил, але вважає, що це не звільняє позивача як суб’єкта владних повноважень від обов’язку надання доказів щодо обґрунтованості заявлених ним позовних вимог.

 

Із презентацією Ігоря Олендера можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3PM4Kra.