flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КАС ВС Ірина Желтобрюх розповіла суддям адміністративних судів про особливості оподаткування в період дії воєнного стану

19 травня 2022, 14:02

У межах Всеукраїнського онлайн-семінару для суддів окружних та апеляційних адміністративних судів «Україна в умовах воєнного стану. Зміни до податкового та митного законодавства. Практика Верховного Суду», організованого Національною школою суддів України, 12 травня 2022 року суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Ірина Желтобрюх розповіла про особливості оподаткування в період дії воєнного стану.

Під час заходу суддя окреслила зміни, прийняті на період дії правового режиму воєнного стану, які судам потрібно враховувати при вирішенні спірних питань.

Розповіла лекторка і про роз’яснення Державної податкової служби України щодо особливостей справляння єдиного податку під час воєнного, надзвичайного стану на території України, а також щодо реєстрації ПДВ-ліміту.

Ірина Желтобрюх зазначила, що якщо товари і послуги передаються / надаються установам / організаціям, які утримуються за рахунок бюджетних коштів, для потреб забезпечення оборони, захисту безпеки населення та інтересів держави, то такі операції не вважаються постачанням. Відповідно, податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПК України не нараховуються (п. 32-1 підрозд. 2 розд. ХХ ПК України).

Норми абз. 4 п. 32-1 підрозд. 2 розд. ХХ ПК України не застосовуються до операцій постачання товарів / послуг, що їх оподатковують ПДВ за ставкою 0 %. Зокрема, постачання товарів для заправки / дозаправки або забезпечення наземного військового транспорту чи іншого спецконтингенту ЗСУ та інших установ, зазначених у постанові Кабінету Міністрів України від 2 березня 2022 року № 178 «Деякі питання обкладення податком на додану вартість за нульовою ставкою у період воєнного стану», оподатковують за нульовою ставкою. Водночас за операціями передачі / надання товарів та послуг, які не вважаються постачанням товарів / послуг, потрібно складати первинні документи бухобліку.

Окремо суддя звернула увагу на Закон України від 24 березня 2022 року № 2142-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану». Лекторка зазначила, що цей Закон, зокрема, передбачає:  

– місцеві ради мають право приймати рішення про встановлення місцевих податків та / або зборів та податкових пільг без застосування процедур державної регуляторної політики;

– вдосконалення положення щодо ПДФО власновирощеної сільськогосподарської продукції та звільнення від сплати ПДВ платників єдиного податку третьої групи на особливих умовах;

– продовження з трьох до шести місяців періоду, протягом якого платники, які не мали змоги подати податкову звітність, повинні виконати обов’язок щодо повної подачі звітності після скасування особливого періоду;

– звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що ввозяться на територію України в режимі імпорту, та звільнення від ПДВ операцій з ввезення товарів на митну територію України платниками єдиного податку першої, другої та третьої груп, що сплачують податок за ставкою 2 %. При цьому передбачається спрощення процедур митного оформлення таких товарів;

– спрощення й пришвидшення митних процедур;

– за 2021 та 2022 податкові (звітні) роки не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової нерухомості, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях, та за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку зі збройною агресією.

Ірина Желтобрюх також розкрила деякі аспекти та особливості законопроєктів «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо окремих податків і зборів у період воєнного, надзвичайного стану» (реєстр. № 7311-д від 1 травня 2022 року) та «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» (реєстр. № 7360 від 10 травня 2022 року).

           

Із презентацією Ірини Желтобрюх можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/38B4QBa.