flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КАС ВС Анна Бучик розповіла про захист пенсійних та соціальних прав під час воєнного стану

19 квітня 2022, 17:33

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Анна Бучик 12 квітня 2022 року виступила з лекцією на тему «Захист пенсійних та соціальних прав під час воєнного стану» в межах програми підготовки суддів окружних та апеляційних адміністративних судів, організованої Національною школою суддів України.

Анна Бучик звернула увагу на Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення норм, що регулюють питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України, та надання їм соціальних гарантій» (від 15 березня 2022 року № 2121-IX), яким внесено зміни до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Так, до переліку внесено осіб, які входять до складу добровольчих формувань територіальних громад. Встановлено, що у разі загибелі осіб, які входять до складу добровольчих формувань територіальних громад, під час виконання завдань, необхідних для забезпечення оборони України, членам їхніх сімей також надано право на підвищенні норми пенсійного забезпечення. При цьому таким особам надано право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше ніж 25 років у чоловіків і не менше за 20 років у жінок.

Також внесено зміни, пов’язані з наданням Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» добровольцям Сил територіальної оборони Збройних Сил України статусу ветеранів війни, а також визначенням статусу категорії осіб – сім’ї загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України. Ці особи мають певні права та соціальні гарантії, зокрема щодо: переважного права на залишення на роботі; забезпечення безоплатної психологічної допомоги; надання відпусток; розширення кола здобувачів освіти тощо. Анна Бучик зауважила, що прийняття вказаного Закону забезпечило реалізацію права членів сімей загиблих військовослужбовців, у тому числі добровольців, на належне пенсійне забезпечення.

Прийнято зміни до Закону України «Про освіту» щодо створення умов для відновлення та продовження якісного й безпечного освітнього процесу в умовах воєнного стану.

Лекторка також зазначила, що в умовах воєнного стану досить актуальним є створення такого продукту, як «єПідтримка», оскільки цей засіб дає змогу реєструвати, знімати з реєстрації та здійснювати інші процедури, які допомагають врегулювати питання про отримання відповідних соціальних виплат, пенсій і допомог. Крім того, уряд розпочав програму працевлаштування всіх переселенців. Для цього держава виплачуватиме роботодавцям компенсації витрат на оплату праці за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні.

Посилено соціальний захист осіб з інвалідністю з дитинства та подовжено виплату пільг на комунальні послуги до закінчення воєнного стану, відрегульовано питання щодо порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Встановлено компенсацію витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися під час дії воєнного стану і не отримують щомісячної адресної допомоги як внутрішньо переміщені особи для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг.

Суддя розповіла, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 року № 214 «Деякі питання надання державної соціальної допомоги та пільг на період введення воєнного стану» установлено такі особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану: 1) у разі надходження до Міністерства соціальної політики та/або Пенсійного фонду України інформації від Національного банку щодо неможливості здійснювати уповноваженими банками виплату пенсій, грошових допомог одержувачам їх виплата здійснюється шляхом переказу коштів одержувачу без відкриття рахунка через АТ «Ощадбанк» відповідно до Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 1999 року № 1596; 2) у разі звернення одержувачів пенсій до органів Пенсійного фонду України особисто такі виплати здійснюється шляхом переказу коштів одержувачу без відкриття рахунка в банку; 3) виплата соціальної допомоги дітям з інвалідністю, яким виповнилося 18 років у лютому 2022 року та в інших місяцях під час дії правового режиму воєнного стану, продовжується на період дії правового режиму воєнного стану та на один місяць після дати його скасування; 4) виплата пенсії може здійснюватися без урахування строків, визначених ч. 1 ст. 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», ніж були встановлені за попередній місяць, з подальшим проведенням перерахунку.

Розглянула лекторка і питання щодо порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, виплати пенсії в разі втрати годувальника під час дії воєнного стану, а також стосовно деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їхнім сім’ям під час дії воєнного стану.

Окремо Анна Бучик зупинилася на правових позиціях Верховного Суду щодо регулювання правовідносин у соціальній та пенсійній сферах.

Так, суддя проаналізувала практику ВС, зокрема, щодо: права на обчислення пенсії відповідно до ст. 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (рішення ВС від 20 травня 2020 року у справі № 520/12609/19); щодо набуття права на обчислення пенсії відповідно до ч. 3 ст. 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особами, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження служби, в тому числі військових зборів, та є інвалідами (рішення ВС від 25 лютого 2020 року у справі № 520/1972/19); право на отримання щомісячного підвищення до пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на території зони посиленого радіоекологічного контролю (рішення ВС від 23 вересня 2020 року у справі № 580/2371/20).

Аналізуючи практику з приводу загальнообов’язкового державного пенсійного і соціального страхування, лекторка розповіла про висновки ВС у справах: про порядок визначення розміру відсотку, який підлягає застосуванню при перерахунку пенсії, призначеної працівнику прокуратури відповідно до Закону України «Про прокуратуру» (від 5 листопада 1991 року № 1789-ХII) та застосування при перерахунку такої пенсії обмеження максимальним розміром (постанова ВС від 21 грудня 2021 року у справі № 580/5962/20); визначення розміру пенсії у зв’язку з втратою годувальника – судді, що перебував у відставці й отримував щомісячне довічне грошове утримання та мав право на пенсію за віком на підставі Закону України «Про державну службу» (від 16 грудня 1993 року № 3723-XII) (постанова ВС від 21 грудня 2021 року у справі № 440/7341/20); застосування строку звернення до суду в соціальних спорах (постанова ВС від 31 березня 2021 року № 240/12017/19); про право військовослужбовців на отримання пенсійних виплат з урахуванням їх підвищення в період із 1 січня 2018 року до 5 березня 2019 року (постанова ВС від 17 березня 2021 року у справі № 560/3762/18).

Приділила увагу суддя і позиціям ВС у справах щодо загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Зокрема, проаналізувала справи: про правомірність обмеження граничним розміром пенсії за вислугу років працівникам льотно-випробувального складу (постанова ВС  від  10 грудня 2020 року у справі № 580/492/19); про порядок призначення пенсії за віком на пільгових умовах (постанова ВС від 18 березня 2021 року № 210/1439/16-а);  щодо зарахування до стажу роботи, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, роботи на посаді зварника (постанова ВС від 3 лютого 2021 року у справі № 453/1427/16-а); про підтвердження трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах (постанова ВС  від  20 січня 2021 року у справі № 588/647/17); про зарахування часу перебування особи на інвалідності у зв’язку з професійним захворюванням до стажу роботи, який дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах (постанова ВС від 8 липня 2021 року № 212/1743/17-а); про включення до страхового та пільгового стажу роботи при призначенні пенсії періодів роботи, за які страхувальник не сплачував страхові внески (постанова ВС від 1 березня 2021 року № 423/757/17); про відсутність підстав для позбавлення працівника права на соціальний захист у частині призначення пенсії за віком у зв’язку з недотриманням правил ведення трудової книжки з вини адміністрації підприємства (постанова ВС від 30 вересня 2021 року № 300/860/17).

Крім того, Анна Бучик розповіла про практику ВС у справах щодо соціального захисту суддів, пенсійного захисту прокурорів, а також щодо соціального захисту військовослужбовців та поліцейських.

З презентацією судді можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/384jsIt.