flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КАС ВС Наталія Блажівська розповіла про зміни в оподаткуванні під час воєнного / надзвичайного стану

19 квітня 2022, 17:26

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Блажівська 12 квітня 2022 року виступила з лекцією в межах програми підготовки суддів окружних та апеляційних адміністративних судів «Здійснення правосуддя адміністративними судами в умовах війни: проблеми, виклики, шляхи вирішення», організованої Національною школою суддів України.

Лекторка зазначила, що зміни, прийняті на період дії правового режиму воєнного стану, стосуються: мораторію на проведення податкових перевірок; зупинення перебігу строків, визначених податковим законодавством; відповідальності за порушення податкового законодавства; пільг з єдиного податку, плати за землю, єдиного соціального внеску, екологічного податку; оподаткування осіб, що перебувають на спрощеній системі оподаткування; плати за землю та мінімального податкового зобов’язання; податку на додану вартість; акцизного податку та ін.  

Передусім Наталія Блажівська звернула увагу на Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» (від 3 березня 2022 року № 2118-IX), яким було доповнено підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПК України і встановлено особливості щодо справляння податків і зборів тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України.

Так, у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ст. 46 цього Кодексу, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від передбаченої цим Кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. При цьому суддя зауважила, що платники податків, які брали безпосередню участь у воєнних діях, мають виконати податкові обов’язки протягом одного місяця з дня закінчення дії наслідків, які унеможливили виконання таких обов’язків.

Дозволяється цим Законом переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами за наявності товарно-транспортної накладної, а акцизна накладна підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану.

Лекторка поінформувала, що операції з добровільної передачі або відчуження коштів, товарів, у тому числі підакцизних, надання послуг на користь Збройних Сил України та підрозділів територіальної оборони без попереднього або наступного відшкодування їх вартості не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування. Не здійснюється коригування збільшення фінансового результату податкового періоду на суму коштів або вартість товарів, які добровільно перераховані (передані) для потреб забезпечення оборони держави у зв’язку з військовою агресією.

Сума відшкодування вартості пального, витраченого при наданні послуг з перевезення для забезпечення потреб Збройних Сил України та підрозділів територіальної оборони, не включається до складу оподатковуваного доходу фізичних осіб, які надають такі послуги.

Також для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Крім того, суддя наголосила, що ліцензії на право виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах; виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, по яких не сплачено черговий платіж та/або закінчився термін дії, є діючими.

Обов’язки стосовно сплати чергових платежів / дії щодо продовження ліцензії мають бути виконані суб’єктом господарювання протягом 30 днів, наступних за днем припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Під час виступу Наталія Блажівська також звернула увагу на зміни в оподаткуванні, які внесені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (від 15 березня 2022 року № 2120-ІX).

Так, відповідно до цього Закону, податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються, крім камеральних перевірок декларацій або уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування та фактичних перевірок.

З’явилась нова підстава для проведення фактичних перевірок щодо незабезпечення можливості проведення розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів, касових операцій, патентування або ліцензування.

Також ст. 102 ПК України, в якій визначено строки давності, доповнено нормою, якою закріплено зупинення перебігу строків, визначених цим Кодексом та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган.

Законом встановлено, що за порушення норм ПК України пеня не нараховується, а нарахована пеня підлягає анулюванню у разі вчинення діяння (дії або бездіяльності) особою внаслідок введення воєнного стану. За порушення норм щодо сплати та нарахування єдиного соціального внеску пеня не нараховується, а нарахована підлягає списанню.

Лекторка також зауважила, що зазначений Закон запровадив особливості справляння податку на додану вартість. Так, звільняються від оподаткування операції з ввезення на митну територію засобів індивідуального захисту. Не вважаються використаними платником податку в неоподатковуваних податком на додану вартість операціях або операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, товари, які були знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, надзвичайного стану. Визначено, що не є постачанням товарів та послуг передача / надання товарів і послуг Збройним Силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України, за винятком,  якщо такі операції з постачання товарів та послуг оподатковуються за нульовою ставкою податку на додану вартість.

Наталія Блажівська зауважила, що тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, платники податку за операціями з придбання товарів / послуг, за якими в Єдиному реєстрі податкових накладних постачальниками не зареєстровано податкові накладні та/або розрахунки коригування до них, включають до складу податкового кредиту звітного періоду суми податку на додану вартість, сплачені (нараховані) у складі вартості придбаних товарів / послуг, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, складених (отриманих) платником податку за операціями з придбання товарів / послуг відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Протягом шести місяців після припинення або скасування дії воєнного стану платники зобов’язані забезпечити реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних всіх податкових накладних та розрахунків коригування, реєстрація яких відстрочена на період дії воєнного стану, а податковий кредит, задекларований платниками під час дії воєнного стану на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, підлягає обов’язковому уточненню.

Встановлено також особливості щодо справляння податку на прибуток на період дії правового режиму воєнного стану. Так, не є порушенням положень ПК України в частині неоподаткування податку на прибуток операцій неприбуткових організацій, передача майна, надання послуг неприбутковою організацією, використання прибутків неприбуткової організації для фінансування видатків на не пов’язані з реалізацією мети, цілей та завдань, визначених її установчими документами, за умови, що така неприбуткова організація такі послуги чи майно добровільно перерахувала (надала)  Збройним Силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України.

Крім того, суддя розповіла про особливості, які стосуються звільнення від податку на пальне, справляння єдиного податку та фіксованого податку, земельний та екологічний податок.

З презентацією Наталії Блажівської можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3xEQWbf.