flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Наталія Антонюк поділилась із суддями місцевих судів особливостями кримінально-правової кваліфікації злочинів проти особи

28 січня 2022, 15:21

Секретар Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Антонюк виступила з лекцією на тему «Кримінально-правова кваліфікація кримінальних правопорушень проти особи» в межах програми підготовки суддів місцевих загальних судів, організованої та проведеної Національною школою суддів України впродовж 24–28 січня 2022 року. Зокрема, лекторка зупинилася на проблемах кваліфікації кримінальних правопорушень проти життя й здоров’я особи, її волі та кримінальних правопорушень проти статевої свободи і статевої недоторканності.

Одним із проблемних питань для кожного судді-криміналіста є розмежування двох складів злочинів проти життя та здоров’я особи, зокрема, передбачених у ч. 1 ст. 115 та ч. 2 ст. 121 КК України. Доповідачка нагадала про класичну формулу, відповідно до якої під час такого розмежування слід ураховувати характер, кількість, локалізацію тілесних ушкоджень, взаємини між винним і потерпілим до скоєння злочину, поведінку після вчинення злочину. Така формула, за її словами, допомагає в роботі, проте проблемні питання залишаються.

Окремо лекторка зупинилася на проблемах, які виникають під час кримінально-правової оцінки кваліфікованих видів умисних вбивств. Так, вона нагадала, що сама собою кількість ударів не є достатньою для інкримінування такої кваліфікуючої ознаки умисного вбивства, як особлива жорстокість. Суддя звернула увагу на висновки ККС ВС стосовно цієї проблеми.

Також Наталія Антонюк озвучила основні тези щодо тих кримінальних проваджень, у яких постає питання про наявність чи відсутність у діях особи необхідної оборони. Так, доповідачка розповіла про типові помилки, які допускають суди, вирішуючи це питання. Зокрема, наголосила, що особливістю злочинів, вчинених із перевищенням меж необхідної оборони, є специфіка мотиву, а саме прагнення захистити інтереси особи, держави, суспільні інтереси, життя, здоров’я чи права того, хто обороняється, чи іншої особи від суспільно небезпечного посягання. Саме намір захистити особисті чи суспільні інтереси від злочинного посягання є визначальним не тільки в разі необхідної оборони, а й при перевищенні її меж.

Лекторка зазначила й про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності особи. Сказала про необхідність врахування висновку об’єднаної палати ККС ВС у справі № 562/1629/17 щодо застосування зворотної дії закону України про кримінальну відповідальність у часі після внесення змін до диспозицій статей 152 та 153 КК України.

Також Наталія Антонюк поділилася іншою актуальною судовою практикою щодо кваліфікації кримінальних правопорушень проти особи, з якою детальніше можна ознайомитись у презентації.