flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КЦС ВС Ірина Воробйова висвітлила актуальну судову практику щодо окремих аспектів відшкодування моральної шкоди

08 грудня 2021, 10:12

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Ірина Воробйова прочитала лекцію «Окремі аспекти відшкодування моральної шкоди. Актуальна судова практика» в межах програми підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів. Навчання, організоване Національною школою суддів України, відбулося 6 грудня 2021 року.

Під час виступу лекторка розкрила поняття, основні принципи та критерії моральної шкоди, розповіла про становлення інституту відшкодування моральної шкоди в Україні, нормативне регулювання права на відшкодування такої шкоди, а також загальні умови цивільно-правової відповідальності щодо наявності моральної шкоди, неправомірності рішення, дій чи бездіяльності особи, яка завдала шкоди, його вини і причинного зв’язку між неправомірною поведінкою і моральною шкодою.

Так, у постанові ВП ВС від 1 вересня 2020 року у справі № 216/3521/16 суд, вирішуючи спір щодо відшкодування моральної шкоди за порушення споживчого договору, зокрема у справі про порушення банком зобов’язання про повернення вкладу, зробив висновок, що суди мають враховувати, що моральна шкода за порушення цивільно-правового договору, як спосіб захисту суб’єктного цивільного права, може бути компенсована і в тому разі, якщо це прямо не передбачено законом або договором і підлягає стягненню на підставі статей 16 та 23 ЦК України і статей 4 та 22 Закону України «Про захист прав споживачів» навіть у тих випадках, коли умовами договору право на компенсацію моральної шкоди не передбачено.

У постанові від 25 березня 2020 року в справі № 641/8857/17 ВП ВС зробила висновок щодо визначення розміру моральної шкоди. Також у постанові зазначено, що у випадках каліцтва та ушкодження здоров’я  моральна шкода може стягуватись не одноразово, а періодичними платежами (ст. 1168 ЦК України). В інших випадках стягнення відбувається лише одноразово (ч. 5 ст. 23 ЦК України).

Що стосується позовної давності вимоги про стягнення компенсації моральної шкоди, то суддя звернула увагу на постанову КЦС ВС від 31 жовтня 2018 року у справі № 751/306/17.

У своєму рішенні Верховний Суд указав, що ч. 1 ст. 268 ЦК України визначено, що позовна давність не поширюється, зокрема, на вимогу, яка випливає із порушення особистих немайнових прав, крім випадків, установлених законом. Якщо фізичній особі внаслідок порушення її особистого немайнового права завдано майнової та (або) моральної шкоди, ця шкода підлягає відшкодуванню відповідно до ст. 280 Кодексу.