flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС розповіла про особливості розгляду проваджень щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством

16 листопада 2021, 16:31

8 листопада 2021 року суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів провела лекцію «Проблемні питання кваліфікації кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством. Застосування норм нового законодавства щодо закриття провадження та зворотної дії закону в часі. Практика ЄСПЛ» у межах підготовки суддів місцевих загальних судів, організованої Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Надія Стефанів поінформувала про зміни, яких зазнало законодавство внаслідок ухвалення Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Спікерка приділила увагу змінам, внесеним до КПК України. Так, ст. 194 «Застосування запобіжного заходу» КПК України доповнена ч. 6. У ній зазначено, що в інтересах потерпілого від злочину, пов’язаного з домашнім насильством, крім обов’язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, суд може застосувати до особи, яка підозрюється у вчиненні такого кримінального правопорушення, один або декілька таких обмежувальних заходів:

1) заборона перебувати в місці спільного проживання з особою, яка постраждала від домашнього насильства;

2) обмеження спілкування з дитиною у разі, якщо домашнє насильство вчинено стосовно дитини або в її присутності;

3) заборона наближатися на визначену відстань до місця, де особа, яка постраждала від домашнього насильства, може постійно чи тимчасово проживати, тимчасово чи систематично перебувати у зв’язку із роботою, навчанням, лікуванням чи з інших причин;

4) заборона листування, телефонних переговорів з особою, яка постраждала від домашнього насильства, інших контактів через засоби зв’язку чи електронних комунікацій особисто або через третіх осіб;

5) направлення для проходження лікування від алкогольної, наркотичної або іншої залежності, від хвороб, що становлять небезпеку для оточуючих, направлення для проходження програми для кривдників.

«Що стосується можливості закриття кримінального провадження, передбаченого ст. 284 КПК України, то навіть якщо потерпілий відмовився від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення – щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, таке закриття не допускається», – наголосила Надія Стефанів.

Розповідаючи про практику розгляду ККС ВС кримінальних проваджень щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, доповідачка акцентувала, що в постанові від 12 лютого 2020 року у справі № 453/225/19 (провадження № 51-4000кмо19) об'єднана палата ККС ВС сформулювала такі висновки. Злочином, пов’язаним із домашнім насильством, слід вважати будь-яке кримінальне правопорушення, обставини вчинення якого свідчать про наявність у діянні хоча б одного з елементів (ознак), перелічених у ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», незалежно від того, чи вказано їх в інкримінованій статті (частині статті) КК України  як ознаки основного або кваліфікованого складу злочину. Встановлена у п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК України заборона закриття кримінального провадження поширюється на осіб, які вчинили злочин, пов'язаний із домашнім насильством, за умови, що слідчі органи пред'явили особі таке обвинувачення, і вона мала можливість захищатися від нього.

Крім того, Надія Стефанів ознайомила учасників заходу з іншими постановами ККС ВС, які стосуються згаданих кримінальних проваджень, а також із практикою Європейського суду з прав людини.

Детальніше – у презентації Надії Стефанів.