flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер КГС ВС Сергій Жуков взяв участь в обговоренні проблем солідарної та субсидіарної відповідальності у процедурах банкрутства

17 лютого 2020, 10:51

17 лютого 2020 року відбувся круглий стіл на тему: «Роль солідарної та субсидіарної відповідальності у підвищенні ефективності інституту банкрутства – один з основних векторів судової практики», організований Комітетом з конкурсного права Асоціації правників України.

Представники Міністерства юстиції України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, народні депутати України, арбітражні керуючі, правники та науковці, які практикують у сфері відновлення платоспроможності, обговорили проблеми застосування солідарної та субсидіарної відповідальності у процедурах банкрутства, що є однією з найактуальніших тем після набрання чинності Кодексом України з процедур банкрутства.

Одним із головних доповідачів заходу став суддя-спікер судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Сергій Жуков. Він надав ґрунтовні відповіді на конкретні питання щодо доведення солідарної відповідальності керівника боржника, зупинився на міжнародному досвіді правового інституту «зняття корпоративної вуалі», алгоритму дій керівника боржника для уникнення такої відповідальності тощо.

Суддя-спікер зазначив, що питання виникнення солідарної відповідальності підлягає обов’язковому розгляду господарським судом у процедурі банкрутства, тому керівник боржника має діяти розумно і добросовісно у випадку, коли виникла загроза неплатоспроможності, та приділяти цьому максимальну увагу.

Крім того, Сергій Жуков наголосив на важливості розгляду господарським судом питання покладення субсидіарної відповідальності за доведення до банкрутства, адже дослідження цього питання є обов’язковою складової ліквідаційної процедури: «Субсидіарна відповідальність – це можливість ліквідатора наповнити ліквідаційну масу для задоволення вимог кредиторів, і такою можливістю він знехтувати не може, він має довести повноту своїх дій».

На переконання судді КГС ВС, процедура банкрутства стає для боржника не тільки пільгою у вигляді мораторію на конкурсні вимоги кредиторів, але і певним випробуванням у вигляді солідарної відповідальності керівника боржника у процедурі розпорядження майна, а також субсидіарної відповідальності для широкого кола осіб за доведення до банкрутства наприкінці ліквідаційної процедури.

З огляду на те, що це складні види цивільно-правової відповідальності, тема викликала жваве обговорення серед арбітражних керуючих та адвокатів.

Під час заходу учасники також розглянули питання солідарної відповідальності керівника-боржника, ризики для менеджменту, можливості для кредиторів та яких трендів варто очікувати в найближчому майбутньому в судовій практиці щодо питання субсидіарної відповідальності власників.