flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді господарських судів обговорили ефективність нових процедур у сфері банкрутства

31 січня 2020, 14:57
31 січня 2020 року секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Володимир Погребняк, суддя-спікер КГС ВС Сергій Жуков і суддя КГС ВС Ніна Ткаченко виступили на конференції «Удосконалення в сфері банкрутства: аналіз ефективності нових процедур», яку організували Східний апеляційний господарський суд, Господарський суд Харківської області, Проєкт Європейського Союзу в Україні «Pravo-Justice» та Національна асоціація арбітражних керуючих України.
У заході також взяли участь судді господарських судів, представники сектору юстиції, органів державної влади, юридичної спільноти, науковці, міжнародні експерти Проекту ЄС «Pravo-Justice» та арбітражні керуючі.
Програма Конференції складалася з трьох сесій: «Застосування Кодексу України з процедур банкрутства», «Корпоративне банкрутство та банкрутство державних підприємств» та «Неплатоспроможність фізичних осіб».
У ході першої сесії суддя-спікер КГС ВС Сергій Жуков виступив з доповіддю «Субсидіарна відповідальність за доведення до банкрутства: судова практика та напрямки розвитку», де наголосив, що в процесі роботи над Кодексом був суттєво змінений сам зміст цього документа: «Раніше закон надавав величезні можливості саме боржникам, а завдяки новому КУзПБ нарешті кредитори отримали неабиякий вплив на процедуру банкрутства. Та й сам Кодекс став більш прокредиторським».
На думку Сергія Жукова, новий Кодекс покладає велику відповідальність на керівника боржника. «І це є дуже важливим для економіки України, бо безвідповідальність породжує нові борги. Наразі Мін’юст у справах про банкрутство заявив вимог більше ніж на 400 млрд грн. Це суттєва сума, яка дозволяє говорити, що саме застосування субсидіарної відповідальності матиме величезний вплив на економіку нашої країни», – наголосив суддя-спікер КГС ВС.
Секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Володимир Погребняк зупинився на проблемних питаннях застосування КУзПБ, зокрема щодо визначення юрисдикції, оскарження судових рішень, ставок судового збору у справах про банкрутство, та розкрив зміст поняття «Спір про право». Він наголосив, що на дату проведення підготовчого засідання усі суперечності між кредитором та боржником з приводу їхніх прав та обов’язків мають бути усунені ними самостійно або вирішені в судовому порядку з ухваленням судового рішення. Вимоги ініціюючого кредитора до боржника мають бути безспірними, тобто ґрунтуватися на первинних документах, які беззаперечно підтверджували би дійсний розмір заборгованості, правомірність підстави її виникнення та доводили би прострочення виконання грошового зобов’язання боржника.
У межах третьої сесії суддя КГС ВС Ніна Ткаченко детально зупинилася на особливостях провадження у справах про банкрутство фізичних осіб. Вона зазначила, що ініціювання судової процедури у справі про відновлення платоспроможності фізичної особи згідно з новим Кодексом є суто прерогативою боржника, на відміну від банкрутства юридичних осіб: «Банкрутство розраховане на добросовісного боржника, який сам згоден віддати все своє майно банку і буде співпрацювати з арбітражним керуючим (керуючим реалізацією майна). Водночас варто наголосити на тому, що процедура банкрутства фізичної особи фактично є добровільною, оскільки може бути розпочата лише за заявою самої фізичної особи – боржника».
На думку Ніни Ткаченко, запроваджуючи інститут банкрутства фізичної особи, законодавець ставив за мету надати можливість таким боржникам звільнитися від боргів і повернутися до активного трудового та економічного життя, але лише за умови добросовісного розкриття ними інформації про свій майновий стан.
Спеціально для конференції Верховний Суд підготував презентації з ґрунтовним аналізом судової практики та переліком справ, які були передані на розгляд Великої Палати ВС, і з висновками за результатами їх розгляду, а також добірки рішень ЄСПЛ, що стосуються розгляду справ про банкрутство в національному контексті. На думку суддів КГС ВС, така інформація буде корисною суддям, фахівцям у сфері банкрутства та арбітражним керуючим.
Аналогічні заходи з участю суддів судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС за підтримки Проєкту ЄС «Право-Justice» відбуваються регулярно в різних апеляційних господарських округах. Обговорення новел процедури банкрутства викликає особливий інтерес та жваву дискусію у профільному середовищі, оскільки на сьогодні справи про банкрутство становлять окрему велику категорію спорів.

З матеріалами конференції «Практичне застосування норм Кодексу України з процедур банкрутства: аналіз ефективності нових процедур» можна ознайомитися за посиланням - http://bit.ly/2ul5xKP